Az Empatikát két pszichológus Sári-Kurán Zsuzsa és Sebők Franciska alkotja. Nem titkolt célunk, hogy a pszichológiát és a pszichológiai segitség kérést-nyújtást közelebb hozzuk az emberek hétköznapjaiba, természetesebb mederbe tereljük. Korábban mindkettőnk a szociális szféra különböző területein dolgozott.


Copyright © 2015 Empatika.net. | All Rights Reserved.

 

Online tanácsadás

Jellemzően kiknek előnyös?

Leginkább azoknak, akik külföldön élnek, vagy akik lakókörnyezetében nincs szakképzett pszichológus. Bármilyen betegségben szenvedőnek, akik számára a helyváltoztatás nehézséget okoz, esetleg kivitelezhetetlen. Azok számára, akik félnek a stigmatizációtól pl. kisközösségben szülés utáni depresszió.

Mik lehetnek az előnyei?

Számos véleményt lehet megismerni viszonylag kevés energia befektetéssel, így kiváló információforrás lehet egy-egy levélváltás valamilyen segítő szakemberrel. Ez leginkább azok számára lehet hasznos, akik még bizonytalanok problémájukat illetően, - „Valóban pszichológusi segítségre van szükségem?”- esetleg még csak tapogatóznak kihez is forduljanak. Mindezt megtehetik az otthonukban, biztonságban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az anonimitás, a távolság sok ember számára nyújt könnyebbséget, hamarabb, könnyebben tudnak a valódi problémájukról beszélni, hiszen nem kell megküzdeniük a személyes találkozás feszültségével.

Mik lehetnek a hátrányai?

Rengeteg non-verbális jel hiányzik egy online beszélgetésből, melyek nagyban befolyásolják a benyomásokat. - épp ezért ha van rá mód, érdemes személyesen is találkozniuk a feleknek, pl. ha valaki hazautazik pihenni külföldről- Ez kissé nehezítheti a közös munkát, hiszen könnyű csak azt az énképet látni, amit mutat magáról valaki. Pl.: „én már ezen túl vagyok”, de közben szorongva morzsolgatja ujjait. Az anonimitás előnye a hátránya is egyben az online terápiának, hiszen pl. egy szorongó embernek kitűnő „gyakorló terep” lehet egy terápiás folyamatba való élő belépés. Biztonságos keretek között tanulhat meg egy sor szociális készséget, és kaphat visszajelzést önmagáról. Mindezeken túl fontos megemlíteni, hogy korlátai miatt semmilyen online terápia sem alkalmas súlyos pszichés zavarok megoldására.

Közös keretek?

Mielőtt bármilyen online formában elkezdődik egy közös munka, érdemes a keretek letisztázni, hiszen egy sor kérdés nem olyan egyértelmű, mint egy személyes találkozáskor. Ilyenek lehetnek például: a technikai feltételek, a zavartalan környezet biztosítása mindkét fél részéről (kifut-e a főzelék miközben a pszichológusommal beszélgetek ), otthon van-e az illető akiről mondjuk szó esik egy beszélgetés során, mi történik akkor ha valakinek a problémája meghaladja az online forma kereteit… és még sorolhatnám. Összességében talán elmondható, hogy számos előnye, és hátránya is van az online tanácsadási formának, ki-ki maga döntse el, mi áll hozzá közel, mi tudna neki igazi segítséget nyújtani.

Online elérhetőségeinkért kattintson az "elérhetőségek" menüre, vagy ide...